Afvallen bij je buik

Nes Bounou, Gedrags en- voedingscoach bij DEDUCATED

mrt 16, 2022

AFVALLEN

20 Kilo Afvallen: Dit keer mét resultaat

Nes Bounou, Gedrags en- voedingscoach bij DEDUCATED

10 Oktober 2020

Een vraag die veel gesteld word aan ons personal trainers en lifestyle coaches is hoe kan ik afvallen bij mijn buik? Of beter gezegd hoe kan ik snel afvallen bij mijn buik?

Het is een hardnekkige mythe die maar blijft voortbestaan dat het mogelijk is om plaatselijk vet te verbranden. Helaas is dit niet mogelijk We kunnen niet bepalen waar het vet het eerst eraf zal gaan. Vaak is het namelijk zo dat als je je ergert aan je buik dat het ook de plek is waar je het eerst vet opslaat als je aankomt en waar het dus ook het laatst verdwijnt als je bezig met het kwijtraken van je buikvet.

Nou fijn denk je dan. En nu?

Om vet kwijt te raken zul je eerst in een energie tekort moeten komen. Dat betekent dat er minder energie moet binnenkomen dan eruit gaat. Kort door de bocht gezegd, gaat je lichaam het tekort aanvullen door de energie die opgeslagen zit op jouw lichaam te gebruiken. Vet is namelijk energie waar je lichaam niets mee kan, die opgeslagen word op bv die buik van je of op je bovenarmen of op je dijen.

Je gaat vet verliezen van je lichaam doordat je in een tekort zit. Je lichaam bepaald zelf waar het vet eerst ingezet wordt voor energie. Dus wanneer je je vetpercentage naar beneden wilt halen probeer ook te kijken naar andere plekken waar je vet verliest en niet alleen te focussen op je buikvet bv. Dan blijf je gemotiveerd om je tekort door te zetten. Als je maar lang genoeg doorgaat in het tekort, zal op den duur ook je buikvet worden aangesproken of welke andere plek dan ook waar je je vet kwijt zou willen raken. Als je ziet dat je op andere plekken vet verliest dan weet je in ieder geval dat je in een tekort zit. Het is dan een kwestie van tijd voordat ook jouw buik minder wordt.

Mocht je nou niet weten hoe je een tekort op een goede duurzame manier berekend, dan kun je er ook voor kiezen om dit door een goede personal trainer te laten inschatten. Samen met je trainer ga je dan monitoren of de inschatting correct was door het bijhouden van je voeding, gewicht en omtrekken en je foto’s.

Maar ik ben helemaal niet te zwaar, ik wil alleen het vet kwijt op mijn buik?

Dat je niet te zwaar bent heeft niet zo heel veel te maken met of je vet kunt verliezen. Iemand die niet veel weegt kan meer uit vetmassa dan uit spiermassa bestaan. Daarom zegt een BMI niets over hoe strak iemand in zijn of haar vel zit. Het kan ook zijn dat als jij aankomt je altijd direct op je buik opslaat en weinig op andere plekken. Dus ook wanneer je niet te zwaar bent moet je om het buikvet kwijt te raken in een tekort komen. Alleen wil je misschien het tekort niet te groot maken, omdat je niet wilt inleveren op je spiermassa. Zoals je leest in dit korte stukje, is plaatselijk vet verbranden dus niet mogelijk. Je kunt op een vrij makkelijke manier (in theorie) het buikvet kwijt raken, maar daar is meer voor nodig dan alleen maar sporten en minder eten. Vaak willen mensen hun lichaamscompositie veranderen en dat doet je simpelweg niet alleen met afvallen.

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over de wetenschap achter het afvallen? Plan snel je vrijblijvende intake in. Dan beantwoorden we je graag al je vragen.

Bekijk ook onze Personal Training Leidsche Rijn en Personal Training Maarssen pagina’s voor meer informatie over onze sportscholen.