Hoe zit het met voeding

Nes Bounou, Gedrags en- voedingscoach bij DEDUCATED

jun 17, 2020

AFVALLEN

Hoe zit het nu met voeding?

Nes Bounou, Eigenaar en voedings- en lifestyle coach bij DEDUCATED
16 juni 2020
In theorie is het qua voeding heel simpel. Wil je afvallen dan zul je ervoor moeten zorgen dat je een calorietekort creëert. Een wat? Een calorietekort. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat je minder energie (voeding) bij jezelf erin moet gooien dan dat je verbruikt. Je kunt voor een klein tekort of een groot tekort gaan, dat is heel persoonlijk. Maar een tekort is een tekort.

Het calorietekort is ook het systeem wat achter ELK DIEET ter wereld zit die je wil laten afvallen.

Bij het creëren van een calorietekort zijn er meerdere wegen die leiden tot datgene wat je wilt. Afvallen of aankomen. Aangezien de meeste willen weten hoe je nu kunt afvallen behandel ik dit hieronder. Hoe creëer je nu een tekort voor jezelf?

1. Rustig afvallen

Je gaat rustig te werk en gaat eerst eens in kaart brengen wat nu je energieverbruik is. Dit doe je door (tijdelijk) je voeding te tracken. Je houdt in een app bij wat je eet en de app houdt voor je bij hoeveel kcal je op een dag binnenkrijgt.

Doe dit voor 2 weken, 7 dagen per week (jaja ook de calorietjes in het weekend). Ga elke dag direct bij het opstaan op de weegschaal staan (wel eerst de boodschap lozen) en noteer elke dag je gewicht in de app. Als je van maandag tot zondag op de weegschaal staat neem je het gemiddelde gewicht van die week. Die vergelijk je dan weer met het gemiddelde gewicht van week 2.

Na twee weken weet je dus wat je gemiddeld per dag aan kcal binnenkrijgt en daarnaast weet je ook meteen wat het doet met je gewicht. Dus, of je afvalt, aankomt of gelijk blijft.

Stel dat je nu nog steeds aankomt. Wat is dan de volgende stap? Je pakt dan je gemiddelde kcal verbruik en vermindert deze bv met 250 kcal per dag. Dit houd je dan weer 2 weken bij om te zien wat er gebeurt.

Gebeurt er weer niets verminder je weer met 250 kcal. Net zolang totdat je ziet dat de weegschaal naar beneden begint te gaan. Dit is natuurlijk één methode.

Je kunt er ook voor kiezen om direct op bv 1500 kcal te gaan zitten en dit bij te houden en eveneens te kijken wat er gebeurt. Waar het om gaat is dat je inzicht wilt krijgen in je verbruik en dat kan als je (tijdelijk) je voeding bij houdt.

Je kunt er ook voor kiezen om dit te laten berekenen door een professional die rekening houdt met je vetvrije massa en activiteitenniveau. Die monitoort voor jou je voortgang en stuurt bij daar waar nodig.

De focus ligt voor een fitnessprofessional op het behouden van spier (dat zorgt ervoor dat je geen hangbilletjes krijgt) en dat je zoveel mogelijk vet verliest.

2. Gewicht verliezen met behulp van een dieet

Je kunt een dieet volgen. Want diëten doen wat ze beloven. Ze zorgen ervoor dat je afvalt. Wat je afvalt, spier, vocht of vet, is niet interessant. Want alleen de weegschaal telt.

Waar je hierboven echt op zoek gaat naar je verbruik zodat je niet onnodig weinig gaat eten om het duurzaam te maken, stellen de meeste diëten het kcal budget laag in. Want immers ook iemand die de hele dag niets doet moet er op af kunnen vallen.

Dat maakt een dieetboek een bestseller. Als de massa er op afvalt.  De praktijk leert dat helaas dit soort diëten niet duurzaam zijn vanwege de lage kcal, de methode (bv alleen maar shakes of appels, uitsluiten van koolhydraten). Doordat je bv alleen maar 4x per dag een shakie neemt val je af want veel van deze diëten bevatten niet meer dan 800 kcal.

Iedereen komt daardoor in een tekort. Maar wat als jij ook bij 1500 kcal al kunt afvallen en net zoveel? Dan is het best wel zonde van de kcal die je laat liggen en daarbij zou je het met 1500 kcal veel beter volhouden. Wat op de langere termijn leidt tot het gewenste resultaat.

3. Intermittent Fasting

Je kunt ook kiezen voor NIET ETEN. Intermittent Fasting heet dat. Dat betekent dat je bv met jezelf afspreekt dat je alleen eet tussen 12.00 uur en 20.00 uur.

Daarvoor en daarna eet je juist ja, je hebt het goed, NIETS!. Dit kan werken als je er dan voor zorgt dat je tussen 12.00 uur en 20.00 uur niet drie pizza’s naar binnen werkt of een hele zak snoep. Want ook al eet je alleen tussen 12.00 uur en 20.00 uur ook het systeem wat hier achter zit is het systeem van een calorietekort.

Ook hier moet je letten op je eten. Het kan een middel zijn voor sommige mensen, maar het is niet zaligmakend.

4. Afvallen zonder je kcal bij te houden

Je kunt Ad Libitum gaan eten. Dat betekent dat je eet tot je verzadigd bent. Hierbij hoef je niet je kcal te tracken.

Je hanteert een vast en voorspelbaar eetpatroon en kiest voor (vaak onbewerkte) producten met hoge nutriëntwaarde. D

eze manier van eten vergt echter wel veel focus en kennis van voeding. Dit is echter wel een stap die je kunt nemen nadat je een tijdje je voeding hebt getrackt.

Je ziet dat wanneer je een tijd je voeding hebt getrackt dat je daardoor ook meer kennis krijgt met betrekking tot voeding. Dit zal het Ad Libitum eten zeer zeker ten goede komen.

Zou ik dit mijn kind geven?

Welke methode je ook kiest uiteindelijk zit er altijd het systeem van een calorietekort achter.

Slimme marketeers verpakken het in een dieet, omdat het tracken van voeding of werken aan een gezonde leefstijl best wel een opgave is.

Het betekent dat je aan de slag moet met je gewoontes en gedrag. Echter, als je vakantie op de loer ligt wil je alleen maar afvallen. Dan is een dieet pakket zo gekocht.

Denk hier is over na voor je weer aan een nieuw dieet begint: Zou ik dit mijn kind ook geven? Als het antwoord daarop nee is, doe het dan niet. Als het niet goed is voor je kind, is het ook niet goed voor jou.

Deducated werkt met een team van professionals op het vlak van training, voeding en gedrag.

Ons programma is erop gericht om samen met jou te werken aan een gezonde leefstijl die bij jou past. Niet alleen ons trainingsprogramma wordt op de het individu aangepast, maar ook jouw voedingsprogramma.

Wanneer je tegen gewoontes aanloopt die je graag veranderd zou zien dan kunnen we dit in een intensief coachings programma oppakken.