Snel afvallen

Nes Bounou, Gedrags en- voedingscoach bij DEDUCATED

mrt 17, 2020

AFVALLEN

Snel afvallen, moet je dat willen?

Onne van Elburg, Eigenaar en Personal Trainer bij DEDUCATED

15 februari 2020

Elk jaar verschijnen er weer tal van fantastische diëten die jij zou moeten volgen om het lichaam van je dromen te krijgen en niet pas over 3 jaar, nee “NU” of nou ja in elk geval binnen thirty days of 8 weken als je aan de trage kant bent. De grote vraag “Is dit realistisch”? Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden definiëren we eerst wat afvallen precies is.

Gewicht verliezen

Voor de meeste mensen is dit het verliezen van gewicht. Dit klopt helemaal en dit is ook direct waar het misgaat. Als je gewicht wilt verliezen doet elk zelf respecterend (crash)dieet wat het belooft te doen “JE VERLIEST GEWICHT” Echter ga ik je vertellen dat dit niet hetgeen is wat die insta waardige beachbody voor je gaat opleveren. Al helemaal niet voor de lange termijn.

Waarom jouw dieet niet werkt

Aanbieders van diëten verdienen al jaren fortuinen, met het volgende principe:

Ze schrijven meestal een enorm energietekort voor en dat steken ze elke keer net even in een ander jasje. Zodat jij op de korte termijn veel gewicht verliest, alleen niet het lichaam krijgt dat je voor ogen had. Vervolgens ga je honger lijden, houdt je het niet vol en kom je weer aan tot het oude niveau en waarschijnlijk meer dan dat. Dan begin je volgend jaar met een nieuw ultra hip dieet, eigenlijk “hetzelfde” maar weer in een andere verpakking en zo is de cirkel rond.

Het gevolg is dat jij hebt afgezien, jezelf een zwak, lui hoopje ellende vindt, zonder voldoende motivatie en discipline die het wederom niet gehaald heeft. Maar ben je dat ook? Nee, jij bent doordat je niet beter weet gebrainwashed door de industrie, die jou overspoeld met foutieve informatie en binnen de mazen van de wet jou doet geloven dat zij de oplossing zijn voor jouw probleem. Want nogmaals, je valt af van een dieet, daar is niets aan gelogen.

Je begrijpt nu misschien dat enkel afvallen met een standaard dieet, oftewel 1 waarop zowel je buurman van 1.80m als je buurvrouw met haar 1.65m het goed moet doen, niet gaat werken. Maar wat zou je dan wel moeten doen?

“Vet verliezen”

Maar dat is toch hetzelfde als afvallen? Nee, afvallen is het verliezen van gewicht, waar dit gewicht uit bestaat maakt hierbij weinig uit. Oftewel je verliest met de meeste diëten zowel vet, vocht, als spier. Dit zorgt ervoor dat je niet strak in je vel komt te zitten en dat je kracht afneemt. Een goed programma daarentegen houdt rekening met jou als individu en is op maat gemaakt, waardoor hetgeen dat je verliest voornamelijk vet is en waarbij jouw spier massa/kracht minstens gelijk blijft, maar het liefst toeneemt.

Vet verliezen en spier massa/kracht opbouwen vraagt veel inzicht in bepaalde principes, kennis van voeding en het aanleren van gewoontes. Dit kost tijd en moeite. Echter is dit wel hetgeen dat je gaat helpen om een zo groot mogelijke kans van slagen te ontwikkelen voor een duurzaam en fantastisch resultaat. Een gezond en atletisch fysiek, niet voor even, maar voor het leven.

Hou op met zoeken naar shortcuts!

Ongetwijfeld dat die overtollige kilo’s er ook niet in 1 maand aanzaten. Investeer daarom tijd, moeite en eventueel geld in een goed programma, kennis en vaardigheden om dit vet te verliezen Doe vooral niet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.