Hulp bij het afvallen

Nes Bounou, Gedrags en- voedingscoach bij DEDUCATED

mrt 17, 2020

AFVALLEN

Hulp bij het afvallen

Onne van Elburg, Eigenaar en Personal Trainer bij DEDUCATED

15 februari 2020

Afvallen blijkt al jaren een hot thema. Elk jaar staat het in de top 5 (meestal op plek 1 of 2) van de goede voornemens. Dus je kunt rustig zeggen dat het gros van de mensen in de westerse wereld eraan denkt of ermee bezig gaat. Toch trappen we vaak in dezelfde valkuilen, we gaan op pad zonder hulp bij het afvallen.

Waardoor niet het gewenste resultaat wordt behaald en als we al een resultaat halen is de kans heel klein dat dit resultaat na 5 jaar nog steeds staat. Dit zeggen we niet om mensen te ontmoedigen in actie te komen, maar we hebben de plicht om de keiharde feiten te benoemen. Zodat jij nu eens: eerlijke informatie krijgt, niet voor de gek gehouden wordt, niet denkt dat je een slappeling bent als je het weer eens niet hebt gered omdat je gewoon iets hebt gedaan wat niet werkt.

Succesvol gewicht verliezen

Wij willen dat je de kans op succes gaat vergroten en daar hoort eerlijke en juiste informatie bij

Zo is het belangrijk als je wilt gaan afvallen om de juiste hulp te zoeken. Het gekke idee wat nogal eens heerst omtrent afvallen is dat je het maar helemaal alleen zou moeten doen. Uitspraken als “je kunt toch gewoon een beetje op je eten letten en gaan sporten” zijn meer regel dan uitzondering. Zo komen mensen ook vaak de reguliere sportschool binnen. Het is echt niet zo, dat al die mensen niet willen of geen motivatie en discipline hebben.

Goede begeleiding

Wel ontbreekt het vaak aan de juiste kennis, vaardigheden en begeleiding om naar bepaalde resultaten toe te kunnen werken. Dit is wat er vaak gebeurd. Je komt de sportschool binnen sluit een abonnement af, maakt een afspraak voor een begeleidingsles, in die les krijg je uitleg hoe de cardio apparatuur werkt (vooral welk knopje wat doet), daarna mag je vaak nog een afspraak maken voor een tweede begeleidingsles, waarin je leert hoe de apparaten uit het krachtcircuit werken, je krijgt een standaard trainingsschema mee en misschien nog een voedingsschema, welke zeker niet voor jou als individu zijn opgesteld en je bent klaar om aan jouw gewenste resultaten te werken. Toch?

Als we nou eens de vergelijking maken met voetbal, of welke sport dan ook Zullen we dan zo te werk gaan? Je meld je aan op de voetbalclub, wordt in een team geplaatst, krijgt twee lessen, 1 over hoe je voetbalschoenen moeten zitten en 2 over waar je een bal moet raken, daarna krijg je een standaard schema mee met spelpatronen en jij bent klaar om de volgende Messi te worden!

Als je kijkt naar dit voorbeeld, dan snap je wellicht dat als je iets moois wilt bereiken, dit de juiste begeleiding vraagt en oefenen, oefenen, oefenen. Elk jaar wordt je een beetje beter. Nu verwachten we daarentegen dat het bereiken en vasthouden van een resultaat als afvallen, lees vet verliezen, wel zonder al teveel moeite lukt en dat we het zelf moeten kunnen. Dat is gek toch? Je kunt het weliswaar zelf doen, maar dat vraagt dan dat je heel veel tijd gaat steken in het opdoen van kennis en vaardigheden m.b.t. training, voeding en gedrag.

Eigenlijk moet je nog op meer vlakken bezig dan bij de meeste andere sporten.

Juiste informatie

Daarnaast moet je een zoektocht starten naar de juiste informatie in een wereld vol met mythes over wat zou werken voor resultaat. Zo heeft een personal trainer van niveau hier jaren aan gewijd om jou goed te kunnen helpen, daarnaast heeft hij/zij meestal een netwerk met verschillende specialisten bij elkaar gebracht, omdat het voor weinig mensen weggelegd is om specialist te kunnen zijn op alle vlakken die jij nodig hebt.

Dus wil jij afvallen, zoek dan hulp. Wij adviseren je een partij die van de wetenschap uitgaat en jou een onderbouwing kan geven, over waarom jij bepaalde dingen zou moeten doen, voor een bepaald resultaat.