(afval) tips voor na je zwangerschap

Nes Bounou, Gedrags en- voedingscoach bij DEDUCATED

jul 31, 2022

 

Voor alle mama’s out there!!

Mission accomplished!! Je hebt een prachtig kindje op deze wereld neergezet. Misschien was het je eerste keer, misschien ben je al wat meer ervaren, maar hoe dan ook. Je hebt ‘m geflikt. De eerste weken maakt niets je uit want jij zit als het je gegund is op je roze wolk (of blauwe) in je coconnetje te genieten.

Er komt natuurlijk die eerste keer dat je weer naar buiten stapt. Trots achter je kinderwagen met je partner. Heerlijk. Dit is vaak ook het eerste moment dat we weer iets fatsoenlijks aantrekken. Immers in je pyjama broek naar buiten, wil je wel, maar je weet dat dat echt niet kan. Dit is ook het eerste moment dat je je beseft dat je lichaam niet meer hetzelfde is. Dat het weer moet herstellen. Dat er wat kilo’s aanzitten. Niets zit lekker en alles voelt onbekend, raar.

Weer een paar weken later ben je wel al meer hersteld en gaat het gewone leven voor iedereen een beetje door, maar jij zit nog met die zwangerschapskilo’s. Tuurlijk is er mooi wat af, maar niet zoals je het verwacht had. Het lijkt wel slapper allemaal. Nu zijn er mama’s die hier allemaal geen last van en wat een lucky bastards zijn dat!! Maar de meeste van ons voelen zich niet meer de oude na de zwangerschap.

Hoe kom je dan van die zwangerschapskilo’s af? Mag je afvallen na je zwangerschap? Mag je dat ook wanneer je nog borstvoeding geeft? Had ik niet veel sneller moeten afvallen juist, omdat ik borstvoeding geef?

Allemaal vragen waarvan we ons voor kunnen stellen dat die in je hoofd spelen.

Wij bij Deducated kunnen al je vragen beantwoorden. Je kunt atijd een vrijblijvende intake bij ons inplannen. Voor nu geven we je een aantal tips mee om ervoor te zorgen dat je je beter gaat voelen en misschien al wat kilootjes kwijt kunt raken.

–       Blijf niet te lang hangen in het niets doen. Jouw lichaam heeft een behoorlijke klap meegekregen. Dat betekent dat je goed voor je lichaam moet zorgen door het juist sterker te maken.

–       Trainen kun je mits je je goed voelt na 6 weken weer oppakken. Probeer meer gecontroleerde sporten te beoefenen zoals krachttraining. Alles is nog week en dit kan nog een paar maanden aanhouden. Met krachttraining kun je ook werken aan het versterken van je bekkenbodemspieren, je rug etc.

–       Probeer elke dag flink te wandelen. Lekker met die kleine naar buiten. Maak gewoon een rustige wandeling. Probeer tussen de 8000 -10000 stappen per dag te zetten. Niet alleen voel je je lekkerder als je eruit bent geweest ook gooi je je verbruik hiermee lekker omhoog

–       Ga niet meer eten, omdat je borstvoeding geeft. Het kost iets meer energie, maar dit is echt afhankelijk per persoon. Dat je borstvoeding geeft wil niet zeggen dat je alles kunt eten wat je wilt. Zorg ervoor dat je goed voedzaam eet voor je baby en jezelf, maar ga je niet te buiten. Alles wat je extra verbruikt is mooi meegenomen daarmee raak je je vet kwijt. Mocht je merken dat je echt tekortkomt, omdat je niet meer verder wilt afvallen, dan moet je juist weer wel meer eten.

–       Je krijgt veel visite in je kraamtijd. Dat betekent veel taartjes en lekkers. Probeer dit echt binnen de perken te houden. Neem je bijvoorbeeld voor om  1 of  2x per week een taartje te nemen of het echt te houden bij 1 koekje bij de koffie.

–       Maak een planning voor jezelf in die eerste weken. Zorg ervoor dat je tijdens de slaapjes van je kind tijd neemt om te eten. Zorg ervoor dat je goede opties in huis hebt die je makkelijk kunt klaarmaken.

–       Zorg ervoor dat je kcal arme snacks hebt klaarstaan, zoals komkommer, tomaatjes, worteltjes. Zet ze in het zicht. Je zult waarschijnlijk vermoeid zijn en meer behoefte hebben aan snacken. Door voor goede opties te zorgen binnen handbereik zorg je ervoor dat je je minder te buiten gaat aan meer kcal rijke opties.

Hopelijk kun je met deze tips een beetje vooruit. Wil je onder goede begeleiding trainen? Wil je een op maat gemaakt kcal budget? Wil je een leefstijl coach die je begeleid tijdens het proces zodat je je snel weer de oude voelt?

Wij staan voor je klaar!

Tot dan, hang in there mama’s

Team Deducated.