Deducated blog

Waarom 'gezond eten' niet afdoende is om af te slanken


Gepost op 01 november 2017 door DeducatedTwee veelvoorkomende voorbeelden uit de praktijk

Hannah maakt andere productkeuzes sinds ze besloten heeft “gezond” te eten. In plaats van brood als ontbijt neemt ze nu kwark met banaan, honing, walnoten en lijnzaad. De lunch bestaat vaak uit een frisse maaltijdsalade met geitenkaas, gerookte kip, pijnboompitjes en avocado. Brood slaat Hannah ook hier bewust over. Tussendoor neemt ze vaak een handje paranoten en bij het avondeten heeft ze witte rijst en pasta vervangen door zoete aardappelen.

Erik let doordeweeks bewust op zijn voeding, maar heeft in het weekend moeite zich in te houden. Omdat hij doordeweeks echter “gezond” eet moet dit volgens hem niet zoveel kwaad kunnen en pakt hij op maandag weer zijn “dieet” op.

Echter blijven de meetbare resultaten op de weegschaal uit. Hoe kan dit?


Twee redenen waarom ‘gezond’ eten geen synoniem is voor ‘afslanken’

1. Het menselijk lichaam denkt niet in “gezond” versus “ongezond”
Voeding levert energie (calorieën genoemd), waarbij calorieën onder te verdelen zijn in de macronutriënten eiwitten, vetten, koolhydraten (en alcohol). Micronutriënten zijn voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen.

Kijkend naar de eerste wet van thermodynamica kan (voedings) energie niet zomaar verdwijnen: een overschot aan calorieën, hoe “gezond” de producten waar ze van afkomstig zijn ook zijn, zal niet leiden tot een lager vetpercentage.

Daarnaast kan strikt gezien een los product nooit “gezond” of “ongezond” zijn, en dient het altijd in de context van het gehele voedingspatroon bekeken te worden. Zo heerst vaak de opvatting dat bijvoorbeeld zoete aardappels “gezond” zijn en een candybar “slecht” of dikmakend zou zijn.

Echter, bij een langdurig overschot aan zoete aardappels kan vitamine A vergiftiging ontstaan en dat is allesbehalve “gezond”. En hoewel een candybar qua micronutriënten en verzadiging niet hoog scoort, bevat een Twix niet meer calorieën dan een gemiddelde eiwitreep, 150 gram avocado, 35 gram paranoten of 1 boterham met 2 plakken 30+ kaas.

Betekent dit productkeuzes niet relevant zijn? Zeker niet, kijkend naar een optimale gezondheid, energielevels en vitaliteit.
Echter, een calorie overschot afkomstig uit “gezonde” producten zoals avocado, noten, fruit of magere eiwitbronnen zal nog steeds voor een positieve energiebalans zorgen, waardoor iemand niet afslankt.

2. Afvallen en de lichaamssamenstelling veranderen zijn twee verschillende aspecten
Vooral vrouwen zijn geneigd veel waarde te hechten aan het getal op de weegschaal en hun motivatie te verliezen wanneer deze niet snel genoeg zakt. Echter, aspecten als hormonale schommelingen, maagvulling, glycogeen opslag in de spieren en vocht beïnvloeden gewicht.

En dat laat een weegschaal niet zien (tevens zijn Tanita weegschalen geen betrouwbare methode). Bovendien kan gewicht stabiel blijven terwijl je in een energietekort verkeerd wanneer je tegelijkertijd vet verliest en spiermassa opbouwt.

Wanneer het doel is om een duurzame lichaamstransformatie te ondergaan (het verlagen van het vetpercentage met het behoud van spiermassa en/of toename van spiermassa) is het aan te raden om gebruik te maken van een huidplooimeter en op wekelijkse basis een vierpuntsmeting te laten uitvoeren. Zolang de som van de huidplooien een daling laat zien daalt namelijk het vetpercentage.

Aanbevelingen:
1. Focus je op een voor jou optimale hoeveelheid en verdeling van macronutriënten, passend bij jouw lichaamssamenstelling, activiteitenniveau, fysieke doelen en lifestyle.

2. Weeg producten af met een keukenweegschaal en hou deze bij in een calorie tracker zoals MyFitnessPal. Meten = weten, zeker bij producten die hoog in energiedichtheid zijn zoals noten.

3. Zorg ervoor dat de basis van je voeding in orde is met voldoende eiwitten, vetten uit natuurlijke bronnen zoals vette vis, noten, avocado en ei, veel groentes, voldoende fruit en vul de rest aan met producten naar keuze, ook als je deze als minder “gezond” zou labelen.

Zolang je binnen je budget van macronutriënten blijft en zorgt dat minimaal 80% van je voeding nutriëntrijk is (dus hoog in micro voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen) is het voor gezonde individuen geen probleem als de resterende calorieën af en toe aan minder “gezonde” producten bedeeld worden.

4. Monitor je fysieke progressie niet alleen aan de hand van de weegschaal, maar meet op wekelijkse basis onder dezelfde omstandigheden op nuchtere maag je huidplooien.

Ben je benieuwd hoe Deducated jou kan helpen met het doorbreken van een fysiek plateau en het creëren van een duurzame lichaamstransformatie? Mail dan je vraag of hetgeen waar je tegenaan loopt naar ons. Wij nemen graag de tijd voor jou om vrijblijvend te bespreken hoe jij jouw resultaat kan behalen en behouden.


– Team Deducated


Bronnen:
1. Gropper et al (2012). Body Composition, Energy Expenditure, and Energy Balance. Advanced Nutrition and Human Metabolism p298, University Of Delaware, Sixth edition.
2. Henselmans, M. (2016). Het begrijpen van het menselijk metabolisme. Bayesian Bodybuilding 2016.
3. Schoeller, D. (2009). The energy balance equation: looking back and looking forward are two very different views. Nutr Rev.67(5):249–254.